Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi dokončili generální opravy tří vrtulníků pro Keňu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Masarykova univerzita Brno

Praha – V úterý se uskutečnil slavnostní ceremoniál na pražském kbelském vojenském letišti. Český státní podnik LOM PRAHA dokončil generální opravy tří vrtulníků Mi-17, které jsou určené jednotkám keňské policie. Kontrakt na opravu byl uzavřen před dvěma lety.

Policie v africké Keni se konečně dočkala. Český podnik LOM PRAHA jí opravil tři vrtulníky Mi-17. K slavnostnímu předání opravených strojů došlo v toto úterý. Kontrakt na opravu letounů byl podepsán s Ministerstvem vnitra Keňské republiky předloni v červnu.

„Vzhledem k velkému významu této zakázky a možnosti navázat na úspěšnou spolupráci mezi oběma zeměmi se slavnostního ceremoniálu na oficiální úrovni účastnili i zástupce keňského policejního prezidenta Silas Olo Mc ´Opiyo,“ uvedl na svých stránkách české Ministerstvo obrany. Akce se účastnil i keňský velitel policejní letky a mluvčí ministerstva vnitra Keni.

Keňská delegace si pochvalovala vstřícný přístup a přijetí, jemuž se delegaci dostalo z české strany. Ocenil také přispění Česka k posílení bezpečnosti africké země. Vrtulníky typu Mi-17 patří mezi nejrozšířenější na světě a slouží zhruba v 50 státech světa, včetně Česka. Dosahuje rychlosti 250 km/h a jeho doletová vzdálenost dosahuje vzdálenosti 500 kilometrů. Stroj je vybaven navigačním a informačním systémem a moderními spojovacími prostředky.

Témata:  Keňa vrtulníky Ministerstvo obrany České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy