reklama

Podle europoslance ODS Jana Zahradila je spojení lidovců se starosty je pro jeho partaj výzvou. „Především k tomu, aby se přestala tlačit do prostoru, kde už je dnes přeplněno, kde se kromě STAN/KDU-ČSL tísní ještě TOP 0.9, Sobotkova ČSSD, Zelení a kdovíkdo ještě, všichni tam křičí jak moc jsou 'proevropští' a tahají se o stejného voliče,“ uvedl politik na sociálních sítích.

Prostor pro ODS vidí jinde. „Naproti tomu bašta s nápisem 'národní zájmy' je téměř opuštěna a řádí kolem ní proto pouze nechutné kuriozity typu Veleba, Okamura či různí panslavisté. Právě tam je přitom místo ODS. Je třeba dokázat, že obhajoba národních zájmů se dá dělat slušně, rozumně, ale zásadově, bez nenávistných výkřiků, bez zpochybňování naší příslušnosti k demokratickému Západu, ale s úctou k tradici české státnosti,“ myslí si Zahradil.

„Že nám budou spílat do 'národovců' ? To je více než jisté, ale může nám to být fuk. Dlouhodobě se nám to vyplatí,“ tvrdí.

A protože jeho slova vyvolala bouřlivou debatu, měl potřebu vše ještě okomentovat. „Napsal jsem, že koalici STAN/KDU-ČSL se ODS nemá snažit konkurovat - v téhle části spektra už je přecpáno. Mělo to ohlas, děkuji,“ napsal na svém facebookovém profilu.

„A napsal jsem, že politiku národních zájmů je třeba uzmout vulgárním křiklounům a že to je úkol ODS. I to se líbilo a padly dotazy, co že to tedy jsou ty národní zájmy. Inu, třeba nebýt satelitem Ruska stejně jako nebýt 17. spolkovou zemí. To první slýcháme často, to druhé skoro vůbec,“ dodal europoslanec.