Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát na daních ve čtvrtletí vybral meziročně více

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Finanční správa dnes zveřejnila informace o výběru daní za 1. kvartál letošního roku. Na dani z přidané hodnoty (DPH) získal stát téměř 82 miliard Kč, což je meziročně o 6,5 miliardy korun více. Na dani z příjmu právnických osob stát vybral o 3,6 miliardy Kč více, celkem 38,6 miliardy korun.

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení ve čtvrtletí stouply o 15,4 miliardy na 215,3 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. V případě DPH dostávají obce 21,4 procenta a kraje 8,92 procenta.

Samotný státní rozpočet v prvním čtvrtletí z DPH získal 57,2 miliardy korun, meziročně o čtyři miliardy více. Na firemních daní do státní kasy putovalo 26,3 miliardy korun, meziročně o 2,4 miliardy více.

Ze statistik MF k výsledkům státního rozpočtu za první čtvrtletí pak vyplývá, že na spotřebních daních stát vybral 36,8 miliardy korun, meziročně o 0,9 miliardy korun více.

Ministerstvo financí očekává, že v letech 2017 a 2018 by měla česká ekonomika růst o 2,5 %. Hospodářský růst by růst měl být tažen zejména domácí poptávkou v čele s výdaji na konečnou spotřebu domácností a rostoucí investiční aktivitou firem a sektoru vládních institucí. Značné zrychlení meziročního růstu spotřebitelských cen až nad inflační cíl ČNB na přelomu roku 2016 a 2017 pak vede ke zvýšení predikce průměrné míry inflace na 2,4 % v roce 2017. Pro rok 2018 je očekáván růst cenové hladiny ve výši 1,7 %.

"U míry nezaměstnanosti odhadujeme, že se díky výraznějšímu poklesu v závěru loňského roku postupně sníží až na 3,3 % v roce 2018. Na této úrovni má již nezaměstnanost jen velmi omezený prostor pro další pokles. Z hlediska vnější rovnováhy české ekonomiky by běžný účet platební bilance měl i nadále zůstat v mírném přebytku," uvedl server mfcr.cz.

Témata:  daně DPH ekonomika

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy