Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček prezidentem? Textař odstartoval kampaň a už sbírá podpisy

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Korzo

Praha - Michal Horáček dnes zahájil podpisovou kampaň pod nominační petici pro prezidentskou volbu. Lidé mohou textaře a podnikatele podpořit ve více než 420 kamenných místech, jež mu nabídli provozovatelé.

Uchazeči pro prezidentské volební klání musí nasbírat alespoň 50.000 podpisů. Kromě občanské kandidatury může adepty do volby navrhnout skupina nejméně 20 poslanců nebo nejméně deseti senátorů. O parlamentní nominaci se ale nikdo z lidí, kteří už kandidaturu ohlásili, neuchází. První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Termín vyhlásí předseda Senátu.

Horáček, který se účastnil sběru podpisů v petičním stánku na náplavce Rašínova nábřeží v Praze, se za favorita druhé přímé volby hlavy státu nepokládá. "Favoritem je současný prezident Miloš Zeman už z toho důvodu, že zkrátka je prezidentem, takže když někam přijede, lidé se na něho přijdou přinejmenším podívat," uvedl Horáček. Ač, jak připustil, ovládá herní prostředí, je pro něho nemožné stanovit sám na sebe kurz.

"Lidé mi nabídli třeba lékárny, restaurace nebo kluby. Kromě toho máme asi 3000 dobrovolníků, kteří archy vezmou a navštíví své příbuzné, kamarády a podobně," řekl Horáček. Věří, že potřebných 50.000 podpisů se mu podaří shromáždit do několika týdnů.

"Mám rád symboliku, první tiskovou konferenci jsem svolal do čističky odpadních vod, takže i ten dnešní den má určitou symboliku," odpověděl Horáček na dotaz, zda má nějaký význam, že podpisovou kampaň zahajuje na zmrtvýchvstání.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy