Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nastal čas na vyloučení Turecka z NATO? Český prezidentský kandidát komentuje referendum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Česká televize

Praha – Turci v nedělním referendu rozhodli o posílení pravomocí hlavy tureckého státu. Čeští politici a osoby veřejného života z toho příliš nadšeny nejsou, někteří dokonce soudí, že Evropská unie by měla ukončit přístupové rozhovory s Tureckem.

„Z toho nic dobrého nekouká. Nejen pro Turecko, ale ani pro nás, EU a NATO. Už tak bylo Turecko velmi problematický spojenec. Ale budeme se s tím muset naučit žít a pracovat. Spolehlivého spojence v těch končinách potřebujeme," uvedl na sociálních sítích bývalý diplomat Petr Kolář, o kterém se mluvilo jako o možném prezidentském kandidátovi. 

„Měli bychom se vážně zamyslet, jak dál přistupovat ke kurdské otázce a zda si Kurdové nezaslouží naši jasnou podporu při svých státotvorných ambicích,“ komentoval výsledky lidového hlasování Kolář.

Někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, který před několika dny oznámil prezidentskou kandidaturu, mluví ještě ostřeji. „Myslím, že nastal čas na vyloučení Turecka z NATO. Ve zrychleném procesu,“ uvedl na sociálních sítích.

„Rozdělit národ a pak si výrazně zvednout pravomoci je vždy velmi rizikové. A pro Turecko v dnešní situaci dvojnásobně,“ varuje bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD).

Své si k referendu řekl také Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. „Takže si Turci dobrovolně zvolili diktaturu. Byť těsně (51 %), takže řada z nich s režimem nesouhlasí. Je na čase ukončit rozhovory o vstupu do EU. 59 % Turků žijících v zahraničí zvolilo "ANO", což lze s nadsázkou chápat jako pomstu těm, co zůstali doma v Turecku. Diktátoři táhnou, známe to z historie,“ upozornil na facebooku.

V nedělním hlasování se pro změny ústavy vyslovilo 51,4 procenta zúčastněných voličů. Volební účast činila 84 procent. V zahraničí zvítězili mezi Turky zastánci změn ústavy s větším náskokem než doma, když se pro posílení prezidentských pravomocí vyslovilo asi 59 procent hlasujících příslušníků diaspory.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Otto Chaloupka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy