Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušte výjimky z registru smluv, žádají protikorupční osobnosti

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zrušte rozsáhlé plošné výjimky v zákoně o zveřejňování smluv v jejich internetovém registru, žádá zákonodárce deset osobností zabývajících se bojem proti korupci. Poslanci v novele schválili výjimku ze zveřejňování smluv pro všechny státní podniky a podniky vlastněných státem, kraji a obcemi, pokud mají průmyslovou a obchodní povahu.

Pokud nedojde ke zrušení výjimek, v registru se neobjeví až dvě pětiny smluv, což by značně omezilo možnost veřejné kontroly nad hospodařením s veřejnými prostředky, varují osobnosti protikorupční organizace Otevřená společnost.

Výzvu podepsali programová ředitelka české pobočky Greenpeace Michaela Ledererová, programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh, ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová, politolog Milan Znoj, molekulární imunolog Václav Hořejší nebo novinář Petr Uhl.

„Jde o naprosto nepřiměřený zásah do fungujícího zákona, díky kterému má od nabytí jeho účinnosti široká veřejnost možnost získat zajímavé poznatky o nakládání s jejími prostředky," uvádí se ve výzvě, která byla zaslána zákonodárcům.

Zabránit „okleštění nejdůležitějšího protikorupčního opatření" současné vlády může podle pisatelů Senát na nadcházející schůzi. Ze tří jeho výborů, které se tím zabývaly, ale jen ústavně-právní výbor doporučil omezit tyto výjimky v souladu s původním poslaneckým návrhem jen na národní podnik Budějovický Budvar. Pokud by s tímto omezením horní komora souhlasila, úpravy by ještě musela potvrdit Sněmovna.

Témata:  registr smluv na internetu Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy