Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci ČSSD podpoří návrh na více pěnez pro obce

ČSSD
ČSSD
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Sociální demokratů v rozpočtovém výboru i na plénu podpoří návrh na zvýšení podílu obcí z vybrané daně z přidané hodnoty. Změnu navrhlo zastupitelstvo Libereckého kraje. Vláda loni v květnu s návrhem vyslovila nesouhlas, Sněmovna ho však začátkem letošního března propustila do dalšího kola projednávání.

Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). Podmínkou je, že se do návrhu nedostanou zásadní změny proti původně předložené podobě.

Příslušnou novelou zákona o rozpočtovém určení daní se bude ve středu zabývat rozpočtový výbor. „Členové rozpočtového výboru za sociální demokracii podpoří tuto novelu. Podpoří ji také poslanecký klub, pokud tam nebudou zásadní změny oproti tomu, co předkládá Liberecký kraj," řekl Votava.

Podle předlohy by se měl zvýšit podíl obcí a měst z vybrané DPH z nynějších 21,4 procenta na 23,58 procenta, a to od příštího roku. Podle vlády by tak státní rozpočet přišel o 8,4 miliardy korun, které by získaly obce. Obce měly až do konce loňského roku z vybrané DPH 20,83 procenta. Změna zákona z roku 2015 jim od letošního roku přidělila 21,4 procenta.

Toto zvýšení ale podle předkladatelů není dostatečné. Další navýšení by podle nich obcím vykompenzovalo peníze, o které přišly v roce 2012, kdy zákon za tehdejší pravicové vlády podíl obcí na DPH snížil. Tehdy bylo cílem získat peníze do státního rozpočtu kvůli financování druhého důchodového pilíře – ten ale současná vláda zrušila.

Sociální demokraté jsou podle Votavy připraveni podpořit pozměňovací návrh, který při přerozdělování peněz obcím posiluje kritérium počtu žáků navštěvujících školu v daném místě. Pro obce by tento návrh znamenal zvýšení částky na jednoho žáka v průměru z 9700 na 13.700 korun.

Ve Sněmovně jsou ještě dva obdobné návrhy na zvýšení podílu z vybrané DPH. Předložilo je zastupitelstvo Pardubického kraje a poslanci ODS.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) daně DPH obce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy