Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahrádkáři se kvůli jarním mrazům bojí o úrodu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Karel Bařina, EuroZprávy.cz

Praha - Zahrádkáři se obávají jarních mrazů, mohly by ohrozit úrodu ovoce. Doporučují zaledování stromů, kdy led ochrání stromy před mrazem.

Další ochrana, například zeleniny nebo jahodníků, které začínají kvést, je přikrytí výpěstků netkanou izolační geotextilií, uvedl dnes zahrádkářský svaz v tiskové zprávě. Podle Agrární komory je většina podniků na mrazy připravená. V noci na čtvrtek mohou teploty klesnout k minus třem stupňům, na západě země až k minus pěti. V noci na pátek pak k minus pěti stupňům, ojediněle až minus osmi, uvádí meteorologická předpověď.

"Nejoblíbenější účinnou metodu představuje zakrytí porostů bílou netkanou geotextilií, která citlivé druhy na krátkou dobu poměrně dobře izoluje. Tato metoda se často využívá u zeleniny a rovněž u záhonů citlivých jahodníků, které právě v této době začínají kvést. S úspěchem lze geotextilii využít i u menších stromů teplomilných druhů, například meruněk či broskvoní," uvedla mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Větší stromy pak mohou ovocnáři chránit zapalováním ohňů, pálit mohou také navlhčené klestí, které vytvoří hustý dým. Náročná, ale efektivní metoda je využívání ledu. "Těsně před očekávaným poklesem teploty pod bod mrazu se provede lehký postřik ohrožených stromů. Vytvořený povlak ledu pak květy téměř dokonale ochrání. Praxe prokázala, že tento postřik a 'zaledování' stromů ochrání až 90 procent květů, pokud teplota v noci poklesne na minus 4,5 stupně Celsia," dodala mluvčí.

Témata:  zahrádkářství mráz zemědělci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy