Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praktické rady: Seznam 10 věcí, které je potřeba udělat na zahrádce

Jaro, ilustrační fotografie
Jaro, ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Konečně je jaro na dosah, a tak je čas, vyrazit v montérkách na zahradu a pustit se do práce. Abyste na něco nezapomněli, připravili jsme pro vás spolu s odborníky seznam deseti věcí, které je nutné udělat na jaře na zahradě. Tak si je přečtěte, ať na něco nezapomenete.

1. Prořezávání

V tomto období prořezáváme peckoviny. To znamená ryngle, meruňky, broskve, švestky a třešně. Kdo to ještě nestihl, může prořezávat jádroviny i jádroviny (jablka a hrušky).

Musí se vyčistit koruna stromu. Když je v ní pupenů moc, musí se udělat řez větší, jinak by bylo ovoce drobné a nebylo by tak chutné. „U třešní se koruna prořezává jen nepatrně. Je to strom pro líné," tvrdí Ivan Dvořák, odborný instruktor Českého zahrádkářského svazu. Zásada je, že veškeré větve, které mají směr růstu do koruny, se musí odstranit.

2. Setí

Sejeme mrkev, petržel, pastinák, ředkvičky, špenát a spoustu dalších. Vyjmenované zelenina se seje už v tuto dobu, protože to jsou všechno rostliny, které vydrží chladnější jarní noci a rána.

3. Úprava trávníku po zimě

Trávník je nutné po zimě vyhrabat a pokud máte možnost, tak ho provzdušnit vertikutátorem. Mezi zemí a trávou se ze zbytků posekané trávy totiž tvoří plsť a právě úprava trávníku vertikutátorem má zaručit, aby se ke kořínkům trávy dostala voda, světlo a živiny.

Na jaře se často na zahradách objevuje sněžná plíseň, která dělá na trávnících různobarevné mapy. Rada jak se jí zbavit je jednoduchá. „Stačí trávu vyhrabat a dosít. Vertikutátor ale raději v tomto případě nepoužívejte," radí Miroslav Šmoranc z Českého zahrádkářského svazu. Existují ale prý i přípravky, které plísni zabrání. Ty se ale musí použít už na podzim.

4. Úprava růží

V tomto období se neprořezávají jen stromy, ale i okrasné keře. Například zlatice nebo růže. Keřovité růže se řežou na 5 až 10 oček. Růže, které jsou určené na řezání, takzvané „čajovky", ty se řežou na 3 až 4 očka nad zemí, aby měly krásné výhony. Z popínavých růži se odstraní to, co zmrzlo přes zimu. Pak se zkrátí asi třetina větví, aby vykvetli za rok nové výhony a třetina větví se zkrátí zhruba v půlce. To aby vyrostli výhony, které budou růst zhruba v polovině výšky. Nechá se i pár dlouhých větví. „Když totiž necháte všechny výhony stejně dlouhé, tak z toho budete mít třeba i třímetrovou „hrúzu"," zdůrazňuje nutnost úpravy Dvořák.

5. Pěstování brambor

Kdo dává přednost domácím bramborám, už je může začít sázet. Doba na sázení brambor se, stejně jako u ostatních plodin, řídí nadmořskou výškou. Brambory se v některých, nižších, místech České republiky sází už 14 dní, jinde se s tím kvůli nízkému vyhřátí země ještě nezačalo. Brambory se mohou sázet až do konce června.

6. Sázení stromků

Zahrádkáři už mohou sázet keře i ovocné stromy. A to jak ty prostokořenné (strom prodávaný bez kontejneru s hlínou), tak v kontejneru. Stromky z kontejneru můžete sázet celý rok. Ty prostokořenné jen na podzim nebo teď na jaře, než začnou rašit. V tomto období se může sázet i vinná réva.

7. Sázení gladiol a jiřin

Pokud máte rádi na zahrádce gladioly a jiřiny, teď je vhodný čas na jejich výsadbu. Sází se i ranná zelenina – kedlubny, květák, ranné zelí a ranná kapusta. Je ale dobré vše ještě přikrýt netkanou textilií, aby je nezničil mráz.

Nevíte jak pěstoval keř, který se vám vždy líbil nebo jen potřebujete vědět, co vše musíte na zahradě na jaře stihnout? Zeptejte se odporníka! Na vaše otázky bude odpovídat dnes od 18:00 Miroslav Šmoranc z Českého zahrádkářského svazu.

8. Připravte si kvalitní půdu

Začíná vegetační období, ve kterém je důležitá i půda, v níž rostliny rostou. Veškeré zbytky ze zahrady, ať už ořezané větve nebo vyhrabaná hlína, určitě patří do kompostu. Větve je nejlepší před kompostováním zmenšit a upravit štěpkovačem.

9. Muškáty ven

Už teď můžeme i letnit muškáty a petúnie. Vše, co jsme do jara měli schované před mrazem doma. Pokud rtuť teploměru klesne pod 10 °C, musí se květiny ale stále chránit před zimou. Když je máme u domu, stačí je přikrýt látkou.

10. Čištění bylinek

Kdo má zahrádku s bylinkami, je čas, aby ji vyčistil. Přes zimu totiž proschnou a je tedy potřeba odstranit suché části, aby mohly zespoda obrazit. Teď je i vhodná doba na to, vyrazit na kopřivy, ze kterých si můžete udělat výborný a zdravý čaj.

Témata:  jaro příroda zahrádkářství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy