Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s přebytkem rozpočtu? Koaliční rada se neshodla

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Zhruba 62 miliard korun rozpočtového přebytku z minulého roku chce ČSSD rezervovat na valorizaci důchodů, potvrdil dřívější stanovisko sociálních demokratů před dnešním jednáním koaličních lídrů premiér Bohuslav Sobotka.

Poznamenal, že požadavek souvisí se změnou systému valorizací důchodů, kterou projednává Sněmovna a která je jednou z priorit kabinetu do posledních měsíců před volbami. Ministerstvo financí navrhovalo využít loňský přebytek ke snížení státního dluhu.

"Pokud jsme měli loni rozpočtový přebytek, tak nechceme ty peníze teď zapojovat do běžných výdajů, ale rádi bychom, aby z toho vznikla rezerva na budoucí valorizaci důchodů," uvedl Sobotka.

Využití přebytku z loňského hospodaření státu řešili vládní politici počátkem roku, diskusi odložili na duben. Na konci tohoto měsíce musí předložit zprávu o loňském rozpočtu Sněmovně. Ministerstvo financí navrhovalo využít loňský přebytek ke snížení státního dluhu.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) přebytek reálně neexistuje, jde jen o administrativní úkon. V lednu nicméně řekl, že při rozhodování bude směrodatné, jak se bude vyvíjet letošní rozpočet.

Podle ministryně pro místní rozvoj za ANO Karly Šlechtové je použití přebytku k diskusi. "Ale určitě by většina měla jít na dluh," uvedla.

Koaliční rada se dnes nedohodla na rozdělení přebytku loňského rozpočtu. Ve čtvrtek se sejdou experti koaličních stran, kteří vypracují kompromisní návrh pro pondělní jednání vlády. Během jednání rady to novinářům řekl předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Sobotka poté uvedl, že prioritou sociálních demokratů je převod peněz do rezervy na další valorizaci penzí. "Na důchodovém účtu je rezerva 20 miliard korun a mohla být tak rezerva 80 miliard korun, která by se dala použít na valorizaci penzí," uvedl.

Zároveň ale připustil možnost diskutovat o využití peněz i na investice. "Jsou to především investiční programy, kde je přebytek žádostí. Jde například o dotace na zateplení škol, domů pro seniory nebo výstavbu čističek. To jsou věci, které jsou připraveny a je tam požadována spoluúčast ze strany krajů. I to je možná cesta," uvedl.

Přebytek státního rozpočtu ke konci letošního března stoupl na 4,7 miliardy z únorových 3,7 miliardy korun. Loni ke konci března byl rozpočet v rekordním přebytku 43,6 miliardy korun. Důvodem výrazného meziročního poklesu je podle ministerstva financí menší množství peněz přijatých z EU. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Témata:  Bohuslav Sobotka státní rozpočet důchody

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy