Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda podpořila Babišovu předlohu na zdanění korunových dluhopisů

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda schválila návrh na zdanění výnosů z korunových dluhopisů, který předložil jako poslanecký návrh zákona vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let. Současný předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Později začaly stejným způsobem emitovat obligace i firmy. Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy skončila změnou zákona s rokem 2013.

Nikdo z ministrů nebyl proti, informoval na twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale už před jednáním vlády vyjádřil pochybnosti o tom, zda Sněmovna stihne do konce volebního období normu projednat.

Návrh zákona předpokládá, že by dani podléhaly od příštího roku úroky z obligací, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení. Zdanění by se tak netýkalo korunových dluhopisů, které vydal stát.

Sobotka dnes také Babiše požádal, aby na příští jednání vlády předložil informaci o tom, jak finanční správa prověřuje firemní emise korunových dluhopisů vydaných v roce 2012. Tyto obligace, které nepodléhají zdanění, vydal tehdy i holding Agrofert, který do letošního února patřil Babišovi. Korunové dluhopisy Agrofertu nakoupil pouze Babiš.

Témata:  vláda dluhopisy Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy