Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnovení základní vojenské služby? Zástupci sněmovních stran mají jasno

Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Ministr obrany Martin Stropnický mezi vojáky
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha – Česko by se mělo spoléhat na profesionální armádu a na aktivní zálohy. Při debatě Politologického klubu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se dnes zástupci většiny stran zastoupených ve Sněmovně shodli, že obnovení povinné základní vojenské služby není nutné.

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) obnovení povinné základní vojenské služby odmítl. „Potřebujeme budovat profesionální armádu a aktivní zálohy," řekl. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se vyslovil pro zavedení kurzu pro mimořádné situace, ale ne základní vojenské služby.

Podobně to vidí také opozice. „Já jsem absolvoval základní vojenskou službu, a právě proto nejsem příznivec obnovení základní vojenské služby," řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Proti ní se postavili i předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který by podpořil posílení aktivních záloh.

Jistou formu povinné základní vojenské služby by chtěl zavést předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura, který by zavedl šestitýdenní branný výcvik, který by byl povinný pro muže a dobrovolný pro ženy.

Zástupci ANO, KDU-ČSL, ODS, a TOP 09 se také shodují na tom, že nepokládají za rozumné vytvářet společnou evropskou armádu vedle struktur Severoatlantické aliance.

Témata:  Armáda České Republiky Andrej Babiš Pavel Bělobrádek

Aktuálně se děje

9. května 2024 15:16

Bělorusko se zúčastní jaderného cvičení spolu s Ruskem, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy