Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud se vrátí k případu vraždy prostitutky v Brně

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Ústavní soud nařídil Nejvyššímu soudu, aby znovu projednal kauzu Jana Eliáše, který dostal 13 let vězení za vraždu prostitutky v Brně.

Verdikt prozatím dále platí, ústavní soudci totiž zároveň odmítli část stížnosti, která směřovala proti rozhodnutím Krajského soudu v Brně a Vrchního soudu v Olomouci. Případ se vrací do stadia, kdy Eliáš podal druhé dovolání k Nejvyššímu soudu.

Stížnost poukazovala na údajné porušení práva na spravedlivý proces. Zmiňovala extrémní rozpor mezi provedenými důkazy a právními závěry, zpochybnila zejména pachové stopy.

Podle ústavních soudců samotné pachové stopy skutečně nepostačují k odsouzení. Důležitou výpověď spoluvězně označili soudci v nálezu za nejednoznačnou.

Tragédie se odehrála v roce 2009 v rodinném domě, kde starší žena provozovala prostituci. Pachatel ji podle obžaloby nejdříve svázal provazem a poté začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji škrtil.

Prostitutka utrpěla řadu zranění včetně zlomenin a krvácení do mozku. Zemřela na místě.

Témata:  vražda krimi Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy