Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Robejšek a jeho Realisté představili předvolební program, chce zakázat nelegální migraci a odmítnout euro

Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)
Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Strana Realisté dnes v Praze představila program pro podzimní volby. Chce nadřadit českou Ústavu mezinárodním smlouvám, zcela zakázat nelegální migrace do země a odmítnout euro.

Prosazuje také zavedení povinné tříměsíční vojenské služby pro muže, zavedení rovné daně nebo umožnění občanům v referendech vetovat zákony.

"Národní zájem musí být určující pravidlo evropské i zahraniční politiky. Navrhujeme proto zakotvit národní prvek přímo do Ústavy," řekl na tiskové konferenci politolog Petr Robejšek, kolem něhož strana vznikla.

Podle něj by toto opatření mělo posloužit i jako způsob vymezení se vůči Evropské unii, kterou Robejšek nepovažuje za funkční strukturu. K tomu, zda by Realisté vypsali referendum o vystoupení z EU, se ale blíže nevyjádřil.

Realisté ve svém programu usilují také o zavedení hmotné odpovědnosti úředníků, zavedení povinné výuky angličtiny od první třídy základní školy či definici standardní a nadstandardní péče ve zdravotnictví. Podporují i výstavbu dalších bloků v jaderné elektrárně Dukovany.

Robejšek dnes zopakoval své dřívější vyjádření, že strana chce ve volbách získat kolem 20 procent hlasů. V současnosti je její podpora v průzkumech pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny.

Témata:  Petr Robejšek Realisté volby

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy