Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš varuje: Použití 62 miliard z loňského přebytku rozpočtu zvýší zadlužení

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Případné použití 62 miliard korun přebytku loňského státního rozpočtu by znamenalo prohloubení zadlužení státu. Novinářům to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Suma je totiž jen účetní položkou a její použití by pro ministerstvo financí znamenalo vydání nových státních dluhopisů.

Experti koaličních stran se dnes v 15:30 sejdou na ministerstvu financí a měli by vypracovat pro pondělní jednání vlády dohodu o rozdělení přebytku státního rozpočtu za loňský rok ve výši 62 miliard korun.

"Principiálně ministerstvo financí navrhuje splacení dluhu, které už nastalo. A pokud by vláda chtěla ty peníze utratit, ty účetně vzniklé peníze, tak bychom si na to museli znovu půjčit," vysvětlil dnes Babiš.

ANO navrhuje využít přebytek na snížení dluhu, ČSSD chce vytvořit účet na budoucí výplatu důchodů. KDU-ČSL chce část využít na dluh, část na investice nebo na důchody.

"Není, co utratit. Je to absurdní debata, museli bychom se zadlužit...Jediné správné řešení je snížit státní dluh a to už jsme udělali," řekl dále Babiš.

Koaliční rada se ve středu nedohodla na rozdělení přebytku loňského rozpočtu. Ve čtvrtek se sejdou experti koaličních stran, kteří vypracují kompromisní návrh pro pondělní jednání vlády. Novinářům to řekl předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

ANO navrhuje využít 62 miliard korun přebytku na snížení dluhu, ČSSD chce vytvořit účet na budoucí výplatu důchodů. KDU-ČSL podle Faltýnka navrhovala kompromis, část využít na dluh, část na investice nebo na důchody.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že prioritou sociálních demokratů je převod peněz do rezervy na další valorizaci penzí. "Na důchodovém účtu je rezerva 20 miliard korun a mohla být tak rezerva 80 miliard korun, která by se dala použít na valorizaci penzí," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš státní rozpočet KDU-ČSL

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy