reklama

Vliv na vývoj ekonomiky má podle něj spíše nedostatek pracovních sil. Česká měna dnes oslabila k euru a přiblížila se k hranici 27 Kč/EUR, u které ji do 6. dubna udržovala intervencemi Česká národní banka (ČNB). Před 14:00 se obchodovala podle údajů serveru Patria Online za 26,92 Kč/EUR.

"To nikdo neví, jakým způsobem ti, co spekulovali na českou korunu, budou vybírat ty zisky. Předpoklad je, že budou čekat na posílení koruny. A myslím si, že naše firmy s tím počítali, takže jsou zajištěné. Takže to podle mě nemá v tuto chvíli vliv na ekonomiku. Hlavní vliv má nedostatek pracovních sil, respektive dávky, které lidi demotivují pracovat," uvedl Babiš.

Koruna dnešním oslabením tak přišla téměř o veškeré zisky, které jí přinesl konec intervencí před dvěma týdny. Podle hlavního ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka za nynějším oslabováním koruny stojí několik faktorů.

Česká koruna bude podle prezidenta Miloše Zemana mírně posilovat a ustálí se na rovnovážné hodnotě kolem 25,50 Kč/EUR. Zeman to uvedl na debatě na Vysoké škole finanční a správní.

Zároveň tvrdě kritizoval spuštění devizových intervencí v listopadu 2013 a strůjce devizových intervencí přirovnal k sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi. Zeman byl po celou dobu devizových intervencí proti nim a usiloval o jejich zrušení. Zároveň zopakoval, že je zastáncem silně národní měny.