Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veřejné finance skončily loni poprvé v přebytku

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Veřejné finance skončily loni poprvé v přebytku, a to 0,58 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Přebytek činil 27,6 miliardy korun.

Revidovaná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti údajům publikovaným na začátku dubna je přebytek nižší o 1,7 miliardy korun, byl revidován po pravidelných konzultacích s Eurostatem. Výše dluhu zůstala nezměněna.

Revidována byla také data za rok 2015, v němž deficit podle nových údajů činil 0,64 procenta HDP, vzrostl tak o 0,01 procentního bodu.

"Důvodem revize salda hospodaření v obou letech byly zpřesněné informace z administrativních zdrojů dat, zejména o výdajích na mezispotřebu," uvedli statistici. Údaje za všechny členské státy Evropské unie budou publikovány na stránkách Eurostatu v pondělí 24. dubna.

Témata:  Český statistický úřad (ČSÚ) HDP ČR ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy