Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští politici komentovali návrh EU: Brusel se zbláznil, nehorázné, je to bezpečnostní riziko...

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Evropská komise zřejmě podle BBC kývne na bezvízový styk s Tureckem. Komise hodlá ve středu navrhnout bezvízový vstup do schengenského prostoru pro turecké občany, aniž by Ankara již splňovala potřebné podmínky. EU se totiž podle britské stanice obává, že pokud nebude dohoda o bezvízovém styku, Turecko nebude plnit dohodu ohledně imigrantů. Českým politikům se to ale nelíbí.

„Bezvízový styk je nepřijatelný. Liberalizace je k diskuzi za splnění všech podmínek," uvedl v SMS zprávě pro redakci EuroZpráv.cz šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Jeho stranický kolega a europoslanec Tomáš Zdechovský zareagoval ještě ostřeji. „To je nehoráznost, Turci vůbec nesplňují řadu předpokladů pro bezvízový styk a přes to nejede vlak. Osobně jsem zásadně proti," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Poslanec ČSSD Stanislav Huml připomíná, že ve Sněmovně hlasoval proti návrhu, který se týkal bezvízového styku s Ankarou. „Bezvízový styk s Tureckem chápu jako chybu a obrovskou bezpečností hrozbu," řekl.

„Mám dlouhodobě konzistentní názor, že Turecko nemá v EU co pohledávat. Tedy jednoznačně žádný bezvízový styk. V Bruselu se opravdu zbláznili," uvedl pro EuroZprávy.cz nezávislý poslanec Karel Fiedler.

„Bezvízový styk se zemí, která je ve válce nejen s IS, ale i s Kurdy, je problém sám o sobě. Byznysmani si jistě poradí... Ústup od podmínek smlouvy EU-Turecko de de facto diplomatická prohra precedentního významu a je pro EU reputační ztrátou," napsal redakci EuroZpráv komunista Jiří Dolejš.

„Zásadním problémem evropských zemí i samotné EU v posledních letech je nedodržování pravidel a závazků. Je nepřijatelné uvolnit vízový styk s Tureckem, aniž by ze strany Turecka byla dodržena všechna pravidla," uvedla pro EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Lanfšádlová.

Proti je také šéf ODS Petr Fiala. „Je chybou, že Evropská komise podporuje zavedení bezvízového styku s Tureckem. Oheň neuhasíte tím, že do něj nalijete benzín," komentoval informaci na sociálních sítích.

Témata:  Turecko Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy