Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydání Stupčuka policii nebude ČSSD bránit, imunita se nepoužije

Štěpán Stupčuk /ČSSD/, místostarosta Prahy 6
Štěpán Stupčuk /ČSSD/, místostarosta Prahy 6
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Žádost o vydání poslance Štěpána Stupčuka dorazila do Sněmovny. Policie chce Stupčuka trestně stíhat kvůli únorové dopravní nehodě, při níž byl podle informací TV Nova opilý. Kvůli poslanecké imunitě ho zatím nemohou policisté ani vyslechnout. ČSSD zřejmě nebude bránit jeho vydání.

Podle předsedy sněmovního klubu sociálních demokratů Romana Sklenáka by se neměla případě Stupčuka použít imunita. "Já se domnívám, že by v tomto případě neměla být použita imunita a pan poslanec by měl být vydán," řekl Skelnák. O tom, že nevidí důvod pro uplatnění imunity, hovořil i Stupčuk v Právu.

Sklenák na tiskové konferenci ve Sněmovně potvrdil, že do dolní komory již dorazila žádost o Stupčukovo vydání. "Nyní se jí bude zabývat mandátní a imunitní výbor, oni mají možnost seznámit se s detaily případu, potom vydají nějaké doporučení," uvedl Sklenák. Hlasování očekává na příští schůzi Sněmovny.

Policie chce Stupčuka stíhat kvůli dopravní nehodě, při níž 7. února vylétlo jeho auto z dálnice D7 na sjezdu u Tuchoměřic. Podle svědků byl opilý, test na alkohol ale policii odmítl. "Byl jak carský důstojník a hlavně byl agresivní," řekl svědek nehody TV Nova.

Poté měl Stupčuk zapírat. Tvrdil, že auto neřídil, což ale vyvrátila jak svědectví dalších účastníků, tak záznamy z dálničních kamer. Dalšího svědka prý poslanec zastrašoval a hrozil mu žalobou. Imunitou se oháněl i při jednání s policisty.

Teď prý sociální demokrat chce, aby byl proces ve Sněmovně co nejkratší a imunitu uplatnit nechce. "Nejsem seznámený ani se spisem, ani s žádostí. Ale vnímám to jako svůj osobní problém a udělám vše, aby ta věc byla co nejdříve vyřešena. Ta věc nemá žádnou politickou souvislost," citoval poslance deník.

"Nevidím důvod pro uplatnění institutu imunity. Nebudu to chtít prodlužovat a čekat rok a půl, než mi skončí mandát, aby se ta věc projednala. Neznám obsah žádosti, ale bylo mi sděleno, že by se mělo jednat o trestný čin obecného ohrožení pod vlivem návykové látky," dodal Stupčuk.

Témata:  Štěpán Stupčuk Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy