reklama

Novinářům řekl, že ODS hledá takového kandidáta, který by měl reálnou šanci porazit současného prezidenta Miloše Zemana. Tomu, aby Zeman na Hradě nebyl až do roku 2023, chce Fiala podřídit strategii ODS před prezidentskými volbami. Míní, že v současnosti známí kandidáti takový potenciál nemají.

"Odpovědně a jinak než ostatní," uvedl Fiala na dotaz, jak se ODS postaví k volbám na Hrad, které Česko čekají počátkem příštího roku. Ostatní strany obvinil, že strkají hlavu do písku, když se nechystají nikoho nominovat.

"Zvažujeme velmi odpovědně svoji strategii, chceme nabídnout řešení, aby Miloš zeman nepokračoval v mandátu až do roku 2023. Nechceme jen tak někoho postavit, abychom si plnili čárku, chceme postavit někoho, kdo bude mít reálnou šanci prezidentské volby vyhrát," řekl. Z toho, že ODS stále zvažuje a hledá, je podle něj docela jasné, že ze současných kandidátů to zatím nikdo není.

V zimě Fiala uvedl, že vítězství nad Zemanem je ODS ochotna obětovat postavení vlastního člověka a podpořit jiného kandidáta. Jako nepřekročitelnou podmínkou na prezidentského kandidáta označil jeho předchozí zkušenost s veřejným prostorem.