Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman hovořil s Ludvíkem a Němečkem o zdravotnictví, eutanazii odmítl

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman se současným ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem i jeho předchůdcem Svatoplukem Němečkem (oba ČSSD) dnes hovořili o stavu zdravotnictví, výhledu jeho financování či o návrhu zákona o eutanazii.

"Diskutovali jsme průřezově o celém zdravotnictví, o stavu legislativy a úhradách i o eutanazii. Bylo to konsensuální setkání," řekl ČTK Ludvík.

Podle Němečka schůzka trvala přes tři hodiny. Prezident se zajímal třeba o návrh zákona o důstojné smrti, který připravilo několik poslanců. Sněmovna má projednávání normy v programu své nynější schůze. Vláda předlohu loni odmítla.

"Shodli jsme se s prezidentem na negativním postoji k možnosti eutanazie. Existuje paliativní péče, dokážeme pacienty zbavit bolesti. Zavedení možného zabití je mimo pravidla," řekl ČTK bývalý ministr zdravotnictví.

Zeman dlouhodobě prosazuje rozšiřování hospicové péče pro nevyléčitelně nemocné a umírající. Ludvík zmínil pozměňovací návrh k úpravě pravidel, který by se nyní mohl promítnout v dolní komoře do některého z projednávaných zákonů.

S hospicovou péčí by měla počítat i úhradová vyhláška na příští rok. Možnost poskytování hospicové pomoci v domácím prostředí testuje i pilotní projekt, který financuje Všeobecná zdravotní pojišťovna. Původně se do něj zapojilo osm hospiců. Letos by se měl rozšířit.

Témata:  Miloš Zeman Miloslav Ludvík Svatopluk Němeček zdravotnictví eutanazie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy