Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zelené povede do voleb právnička Nováková

Strana zelených
Strana zelených
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Liberec – Společnou kandidátní listinu Strany zelených a hnutí Změna ve volbách do Poslanecké sněmovny letos na podzim povede za Liberecko právnička Věra Nováková. Kandidátní listina na Liberecku bude tvořena podle poměru 1:1 Zelenými a Změnou.

Společnou kandidátku Strany zelených a Změny do parlamentních voleb povede za Liberecký kraj advokátka Věra Nováková z Jablonce nad Nisou. Ta v roce 2010 ještě jako státní zástupkyně sepsala otevřený dopis tehdejšímu ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi proti návratu Renaty Vesecké na pozici krajské žalobkyně v Hradci Králové. Otevřený dopis podepsalo přes dvě stě žalobců a po tomto vyjádření nedůvěry skutečně ke jmenování Renaty Vesecké nedošlo. Vesecká byla v době svého působení na Nejvyšším státním zastupitelství podezřelá ze zametání politicky citlivých korupčních kauz, ke konci roku 2010 byla na návrh ministra Pospíšila vládou odvolána.

Podruhé se Věra Nováková objevila v médiích poté, kdy sepsala podnět k trestnímu stíhání Martina Konvičky, mimo jiné za jeho výroky o mletí lidí na masokostní moučku na jeho facebookovém profilu.

„Vstup do aktivní politiky chápu jako logický krok, pokračování ve snaze o spravedlivější svět, jen jinými prostředky. Chci se věnovat hlavně oblasti justice, sociálně-právní ochraně dětí a problémům spojeným s chudobou. Rozhodla jsem se pro Zelené, protože jsou pro mě jedinou věrohodnou stranou, která vnímá politiku jako odpovědnost, a to i ve vztahu k budoucím generacím,“ říká ke své kandidatuře Nováková.

Kandidátní listinu budou na Liberecku tvořit v poměru 1:1 kandidáti obou subjektů, Změny a Zelených. V ostatních krajích budou na kandidátkách Zelených pouze jednotlivci za hnutí Změna. Na spolupráci se již dříve dohodli předsedové obou subjektů Matěj Stropnický a Jan Korytář.

 

Témata:  Strana zelených Jan Korytář Matěj Stropnický Věra Nováková

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy