Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzi volí i v Praze, stojí třicetimetrovou frontu

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - První kolo prezidentských voleb ve Francii se odehrává i v Praze. Kolem 17:00 stála před francouzským velvyslanectvím v Praze zhruba třicetimetrová fronta lidí.

Podle zpravodajky ČTK přišli na ambasádu volit jak rodiče s dětmi, tak starší lidé. Do budovy je personál pouští po menších skupinkách a voliči musí procházet bezpečnostní kontrolou.

Atmosféra před ambasádou je podle zpravodajky ČTK klidná. Čekání na Velkopřevorském náměstí si někteří voliči krátí četbou knížek a časopisů. Kromě Francouzů žijících v Česku stáli ve frontě i turisté. Na pořádek před ambasádou dohlíží kromě personálu velvyslanectví i několik policistů.

Na seznam voličů francouzské ambasády v Praze se zapsalo přes dva a půl tisíce lidí. Uvedl to server Českého rozhlasu iRozhlas.cz. Voliči podle něj hlasují v jednom ze sálů Bukvojského paláce, hned vedle místnosti, kde někdejší francouzský prezident François Mitterand na konci 80. let přijal české disidenty včetně Václava Havla.

Už jen do 19:00 a místy do 20:00 SELČ budou mít Francouzi přístup do volebních místností, kde v dnešním prvním kole vybírají příští hlavu státu. Hlasování je zásadní nejen pro samotnou Francii, ale také pro Evropu.

Předvolební průzkumy naznačovaly, že do rozhodujícího druhého kola, které se uskuteční za dva týdny, mají největší šanci postoupit proevropský centrista Emmanuel Macron a protievropsky naladěná kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Šance jednotlivých kandidátů ovlivňuje i volební účast, která je zatím nepatrně nižší než před pěti lety.

Ze 47 milionů oprávněných voličů se jich k urnám k dnešním 17:00 SELČ dostavilo 69,4 procenta. V roce 2012 to bylo ve stejnou dobu 70,59 procenta a v roce 2007 dokonce 73,87 procenta. Naopak menší zájem byl o volby hlavy státu v roce 2002, kdy se k volebním urnám dostavilo 58,45 procenta oprávněných voličů.

Témata:  Francie Praha velvyslanectví Francie 1 volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy