Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka vítězství Macrona vítá

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Odhadované vítězství Emmanuela Macrona v prvním kole francouzských prezidentských voleb je podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dobrou zprávou pro Francii, Česko i Evropu.

"Tak to by byla dobrá zpráva:) Pro Francii, Česko i Evropu...," napsal Sobotka.

Podle prvních odhadů zveřejněných krátce po uzavření volebních místností spolu s Macronem do druhého kola postupuje kandidátka krajní pravice Marine Le Penová. Odhady potvrzují očekávání založená na předvolebních průzkumech.

Tak to by byla dobrá zpráva:) Pro Francii, Česko i Evropu... https://t.co/d3zWL1iLAo

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 23. dubna 2017

Podle společnosti IPSOS získal Macron 23,7 procenta hlasů, Le Penová za ním zaostává o dvě procenta. Institut Harris Interactive přisuzuje Macronovi 23 procent a Le Penové 22 procent hlasů. Podle agentury IFOP má Macron 23,8 procenta a Le Penová 21,6 procenta.

Témata:  Bohuslav Sobotka Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. května 2024 15:19

Rusové po útoku ukrajinských dronů zastavili provoz ropné rafinerie

Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.