Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý advokát Milan Holomek podal dovolání, odpykat si má devět let

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Někdejší zlínský advokát Milan Holomek, jenž si má odpykat devět let ve vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Trest dostal za podvody se škodou přes 233 milionů korun. Justice jej pravomocně poslala do věznice se zvýšenou ostrahou, komora jej vyškrtla ze seznamu advokátů.

Rozsudek vyměřený zlínským krajským soudem je pravomocný od loňského října, kdy jej potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší soud obdržel dovolání spolu se spisem v pátek, zjistila ČTK z databáze InfoSoud. O podnětech v trestních kauzách rozhoduje soud v průměru 40 dní, většinu odmítá.

Holomek podle rozsudku jako advokát s dlouholetou praxí úmyslně vylákal v období od roku 2000 do roku 2011 od lidí peníze pod záminkou jejich zvýhodnění či poskytování právních služeb. Půjčky nebo jiné závazky ale buď nesplácel vůbec, nebo jen částečně. Rozsudek čítá dohromady 67 bodů. V únoru 2011 klienti na Holomka podali insolvenční návrh. Později se kauzou začala zabývat policie.

Holomek již dříve svou vinu popřel, podle něj nešlo o podvod, ale o obchodní záležitosti. Také u odvolacího vrchního soudu tvrdil, že se neprokázala výše škody.

"U poloviny skutků nebylo prokázáno to, jaké finanční prostředky jsem měl převzít. Podle mého názoru mám být odpovědný pouze za to, že jsem nevrátil to, co mi bylo fyzicky předáno, a ne za to, co jsem potenciálně slíbil," uvedl Holomek u vrchního soudu. Omluvil se pouze klientům, kterým nebyly vráceny zálohy za jeho právní služby, odůvodnil to zahájením insolvenčního řízení.

Témata:  Milan Holomek Nejvyšší soud justice

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy