Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci nedokončili debatu o sociálním bydlení

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes opět nedokončila úvodní debatu o sporném návrhu zákona o sociálním bydlení, jak jej připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Šance na přijetí normy v tomto volebním období dál klesla. Kritici předlohy poukazují mimo jiné na mnohamiliardové výdaje, které by podle nich přinesl. Pochyby panují i o okruhu lidí, jichž by se mohlo sociální bydlení týkat. Výtky znějí z pravicové opozice i z části koaličních stran.

Vedle hnutí ANO se dnes ke kritice připojila také KDU-ČSL. Ministerstvo vedené Michaelou Marksovou (ČSSD) přistoupilo k problému podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška bizarně. "Místo systému dostupného bydlení děláme sociální případy z lidí, kteří do této kategorie nespadají," řekl. Odhadl, že sociální bydlení by v této verzi přišlo nejméně na 150 miliard korun, zákon by se mohl týkat až pěti procent obyvatel. "Ministerstvo promarnilo šanci na přípravu kvalitního zákona," zdůraznil.

Zpravodajka Jitka Chalánková (TOP 09) označila předlohu přímo za paskvil. Vedle nákladů a širokého okruhu adresátů zmínila v kritické řeči i to, že podle ní nijak nemotivuje lidi k návratu ze sociálního do obvyklého bydlení. Poslanec ODS Marek Benda soudí, že norma je chybná i po právní stránce. Komunisté sice říkají, že bydlení musí být dostupné pro všechny, podle poslankyně Aleny Nohavové ale požadují, aby vláda vyjasnila financování sociálních bytů.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky sociální bydlení

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy