Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Babiš vydírat ostatní strany jednáním o vládě s KSČM? Realisté nastiňují, co se může stát

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Politická strana Realisté, jejíž tváří je také politolog a ekonom Petr Robejšek, odmítá explicitně deklarovat, že by do případné vládní koalice nešla s hnutím ANO. Podle předsedy a zakladatele hnutí Michala Moroze spolupráci s Babišem naoko odmítá snad jen Miroslav Kalousek. Moroz to sdělil na svém blogu na stránkách strany Realisté.

Předseda Moroz v souvislosti s častými otázkami, které mu jsou kladeny ohledně případné vládní spolupráce s hnutím ANO, připouští, že i tato možnost by pro politické uskupení Realisté, které bylo založeno na podzim loňského roku, byla ve hře. Důležité také je, aby strany respektovaly karty, které voliči rozdají. Ironicky pak vznáší pochybnou otázku. „A především, která strana není ochotna vládnout s hnutím ANO?“ táže se.

Sám si na ni odpovídá. Podle předsedy se tomu nebrání ani ČSSD, ani KDU-ČSL (ty už s Babišem ve vládní koalici jsou), ale ani ODS. „O dohodě mezi ANO a ODS si už štěbetají vrabci nejen na brněnských a opavských střechách. Spolupráci s Babišem naoko odmítá snad jen Miroslav Kalousek,“ píše. Jako jednu z variant, kterou by mohl Andrej Babiš vydírat ostatní strany, by byla případná vláda s KSČM.

Moroz uvažuje i nad hypotetickou situací, kdy by se všechny politické síly spojily proti Babišovi. Podle Realisty je to však nereálné. „Babiš obratně a usilovně pracuje na tvorbě „pátých kolon“ v ostatních stranách. Ukázkovým případem jsou lidovci. Jejich stávající předseda nemá proti „béčku ANO“ ve vlastních řadách nejmenší šanci,“ myslí si.

A jak by dle jeho slov postupovali sami Realisté? Pokud by získali 51 % hlasů, vládli by sami. Jinak by museli hledat koaliční partnery. Z možností, s kým spolupracovat, zatím Moroz nikoho nevylučuje. Důležité prý je, aby zrealizovali svůj program. „Co by to znamenalo pro hnutí ANO, které již 4 roky realizuje vládní levicovou politiku? V mnoha bodech otočit o 180 stupňů,“ zamýšlí se. Kromě politického programu a priorit je pro Realisty důležité hledisko rovnováhy moci. Moroz je proti tomu, aby vládě dominovala jedna politická strana, svádí to prý ke zneužití moci. „Hledání rovnováhy s hnutím ANO by bylo daleko složitější než s ostatními stranami, přesto nemůžeme ani tuto variantu úplně vyloučit, protože nám ji mohou vnutit volby, neboť karty nakonec rozdá volič a je na něm, koho nám pošle k jednacímu stolu,“ píše Moroz.

Ač je nejviditelnější tváří Realistů navenek politolog Petr Robejšek, předsedou strany je Michal Moroz a Jiří Hynek, kteří jsou tajemníky strany.

Témata:  Petr Robejšek Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy