Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimola rezignoval na funkci hejtmana, tvrdě zkritizoval hnutí ANO a ODS

Jiří Zimola /ČSSD/
Jiří Zimola /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice/Praha - Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rezignoval na mimořádném zastupitelstvu na funkci v čele kraje. Nahradit by jej měla ještě dnes jeho dosavadní náměstkyně z téže strany Ivana Stráská. Zimola odstoupil, neboť nechtěl bránit vzniku nové krajské koalice, kterou tvoří sociální demokraté, Pro Jižní Čechy, KDU-ČSL a Jihočeši 2012. Funkci hejtmana opouští po více než osmi letech a nově nebude v žádné funkci ve vedení kraje.

V Jihočeském kraji po podzimních volbách vládla koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012. Ta se před dvěma týdny rozpadla. Důvodem byly neshody mezi ČSSD a ANO v otázce odměn pro vedení jihočeských nemocnic. Odměňování managementu krajských nemocnic kritizovali i opoziční zastupitelé. Společně s ANO se jim nelíbilo, že předseda holdingu organizace Martin Bláha ročně získává 7,2 milionu korun. Hejtmana kritizovali i za to, že si nechává od Bláhy stavět rekreační objekt v Lipně nad Vltavou.

"Rozhodl jsem se odstoupit, i když nejsem policií kvůli ničemu vyšetřován. V celé této věci šlo o nemocnice, to zlaté vejce, na které ztratila ODS napojení. Cílem této celé politické taškařice bylo ustanovení koalice ANO a ODS s cílem privatizovat nemocnice," uvedl dnes Zimola. Dodal, že jeho odchod z pozice hejtmana podporovali i někteří jeho kolegové z vedení sociální demokracie.

Zimola, kritik současného vedení sociální demokracie, už ve středu naznačil, že na vyhrocení situace v Jihočeském kraji mělo podíl vedení ČSSD a prohlásil, že odstupuje jen kvůli brutálnímu politickému tlaku na úrovni kraje.

Po rozpadu koalice se snažilo poskládat dohromady vládu i hnutí ANO. Oslovilo ODS a KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočechy 2012. Právě KDU-ČSL, Pro Jižní Čechy a Jihočeši 2012 se rozhodli vstoupit do koalice s ČSSD. Její členové podepsali ve středu koaliční dohodu a dohromady mají 28 zastupitelů z 55.

Témata:  Jiří Zimola Jihočeský kraj Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy