Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci zaměstnavatelů se zlobí: Z tripartity se stal duopol odborů a ČSSD

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
Foto: Reprofoto

Praha Ve Sněmovně dnes debatovali prezident Hospodářské komory ČR a předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). Shodli se na tom, že se z české tripartity, kde se setkávají zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů, stal duopol odborů a sociální demokracie. Tento stav prý škodí podnikatelům.

"Když se podíváme na těleso, které nemá oporu v legislativě a jmenuje se tripartita, to je něco jako mobilní operátoři mají duopol. Jsou tam dvě strany: odboráři a sociální demokracie, kteří válcují podnikatele," řekl Pilný.

Kritizoval i ministerstvo průmyslu a obchodu. Například ze 120 miliard korun z evropských fondů stihlo zatím vyčerpat jednu miliardu, uvedl. Poukázal i na to, že průměrná doba vyřizování žádostí o dotace je 351 dní.

"Je mi někdy nepochopitelné, proč někteří zástupci dokonce strany zaměstnavatelů si libují, jaký máme dobrý sociální dialog. Já si myslím, že tento sociální dialog není dobrý pro české podnikatele, ani pro ty velké, ani pro ty malé a střední," řekl Dlouhý. Soudí, že tripartita přijímá opatření, která mají často předvolební charakter. Pilný poznamenal, že některé výstupy z tripartity začínají připomínat vidle hozené do ekonomiky.

Dlouhý také kritizoval způsob, jakým česká strana organizuje čerpání evropských peněz. "Musím však říct, že pro nás, pro hospodářskou komoru, je to prostě vláda složená ze tří politických stran. A bylo by dobré, kdyby všechny zúčastněné politické strany převzaly svůj díl politické odpovědnosti," uvedl.

Témata:  tripartita Vladimír Dlouhý Ivan Pilný

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy