Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na východě Moravy stoupají hladiny řek, v Novém Jičíně byl vyhlášen stav povodňového ohrožení

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Kvůli vydatnému dešti meteorologové rozšířili výstrahu před povodněmi. Ohrožení nově platí na Novojičínsku, povodňová pohotovost v dalších šesti okresech na východě Moravy. V dalších částech Moravskoslezského a také v části Plzeňského kraje je povodňová bdělost. Varování platí do sobotního poledne.

V Beskydech v noci na dnešek napršelo 20 až 35 milimetrů srážek, do dnešní půlnoci zde meteorologové očekávají dalších 15 až 25 milimetrů. Večer zde budou srážky slábnout a v místech nad 800 metrů nad mořem přecházet ve sněžení. "Vlivem vydatných srážek dochází k výrazným vzestupům hladin vodních toků v povodí Bečvy, Odry, Ostravice a Olše," uvedl ČHMÚ.

"Během dne budou hladiny vodních toků ještě stoupat, kulminace očekáváme během odpoledních a večerních hodin. V ojedinělých případech nelze vyloučit i krátkodobé dosažení třetího stupně povodňové aktivity," varovali meteorologové.

Povodňové ohrožení platí na Jičínce v Novém Jičíně, pohotovost v Moravskoslezském kraji ještě na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku a také ve Zlínském kraji na Vsetínsku a Zlínsku a v Olomouckém kraji na Přerovsku. Povodňovou bdělost meteorologové ohlásili pro Opavsko a Bruntálsko na severu Moravy a v Plzeňském kraji pro Plzeň, jižní Plzeňsko a Rokycansko. "V povodí Úslavy a Radbuzy nelze během pátku a soboty vyloučit dosažení prvního stupně povodňové aktivity," uvedli.

Třetího stupně, tedy stavu ohrožení, dosáhla Polančice v Polance nad Odrou. Druhý stupeň hlásí Opava v Držkovicích na Opavsku a Ondřejnice v Kozlovicích. První stupeň, stav bělosti, platí na 16 místech regionu. Například na Krasovce v Radimi nedaleko Krnova, na Lučině v Bludovicích, Žermanicích a Domaslavicích, na říčce Stonávce v Hradišti či na Olešné v Palkovicích. Stavu bělosti dosáhla i Opava a Děhylově, Bílovka v Bílovci a ve Velkých Albrechticích.

Témata:  povodně Morava řeky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy