reklama

Hádky a spory kolem nejasných Babišových podnikatelských aktivit a finančních transakcí podle ODS paralyzují vládu. "Tuto agónii už není možné protahovat ani o den navíc. Očekáváme, že premiér a ministr financí přestanou obtěžovat svými spory veřejnost a hrát divadlo. Buď premiér oznámí nějaké své rozhodnutí do pondělí, anebo my v úterý přijdeme s návrhem dalšího postupu," uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Babiš očekává, že dopis doručený Sněmovně, Sobotkovi stačit nebude. Premiér se vyjádří příští týden.

Babiš v kuloárech zaznamenal informaci, že pokud by ho prezident Miloš Zeman na premiérův návrh odvolal, dostane také návrh na odvolání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), se kterým měl prezident spory. Ministr financí to uvedl pro server Týden.cz a dnešní vydání deníku Právo. "Z médií jsem se dozvěděl, že prý mé odvolání má být ´odměnou´ panu prezidentovi za odvolání A. Babiše. Díky za skvělou předvolební kampaň," komentoval to Herman na twitteru.

V rozhovoru pro Právo Babiš uvedl, že je přesvědčený o tom, že není důvod k jeho odvolání ani odchodu ministrů ANO z vlády. S prezidentem má ministr financí na středu dojednanou schůzku. Sobotka odmítá, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády.

"Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš teď zaplňuje veřejný prostor různými spekulacemi, které nemají žádný odraz v realitě," řekl dnes Sobotka na summitu EU v Bruselu na otázku, zda chystá Hermanovo odvolání. Cílem spekulací je podle předsedy vlády odvést pozornost od podstaty problému. "Podstata problému se jmenuje korunové dluhopisy, podstata problému se jmenuje podezření vůči ministrovi financí, že v minulosti se jeho firmy podílely na operacích, které mohly krátit daně pro státní rozpočet," dodal premiér.

O tom, jestli Herman bude nebo nebude ve vládě, se podle Sobotky vůbec žádná debata nikde nevede. "Klíčová otázka je, jestli můžeme mít ministra financí, který je vážně podezírán z toho, že v opakovaných případech neplatil daně, že se dopouštěl jednání, které bylo za hranou etiky," podotkl premiér.