Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiše dohnala jeho minulost, měl by z vlády sám odejít, udeřil Hamáček

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) by měl ministr financí Andrej Babiš (ANO) kvůli kauze dluhopisů sám opustit vládu.

"Pan ministr financí by sám měl uznat, že ten problém je tak velký, že už nesnese odkladu a vyžaduje řešení, a měl by odstoupit. To si myslím, že by bylo nejčistší a nejideálnější," uvedl Hamáček v dnešním pořadu Otázky Václava Moravce.

Připomněl rezignace ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) kvůli nepřiznanému bytu a ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) kvůli "odkloněným" milionům.

"Stále to vnímám jako problém jednoho ministra. Prostě ho dohnala jeho minulost," uvedl Hamáček. Pokud nestáhne ANO po případném odchodu Babiše z vlády své ostatní ministry, což Babiš vyloučil, k vypovězení koaliční smlouvy podle Hamáčka není důvod.

Sněmovna by podle Miroslavy Němcové (ODS) měla vyzvat premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k odvolání Babiše. Hamáček to ale pokládá za předčasné. "Odvolání je na rozhodnutí předsedy vlády. Nechal bych premiéra, jak se k věci postaví," uvedl.

Témata:  Jan Hamáček Andrej Babiš Miroslava Němcová

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy