reklama

"Jedině solidarita lidí práce si dokáže vynutit, že nebude rozhodovat velký kapitál. Solidarita lidí není luxus, ale nezbytnost, zdanění velkého kapitálu není trest," uvedl v projevu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Z politických soupeřů nešetřil ani ČSSD, ani ANO. "Česká republika nemůže být státem, kde vládne jeden vůdce a jedna firma," prohlásil. Varoval rovněž před povolebním spojenectvím ANO a ODS navzdory "vzájemnému škádlení"; znamenalo by to prý politiku škrtů, návrat k rovné dani a opovrhování odbory. "Šance na změnu znamená dát hlas KSČM," dodal.

Kromě Dolejše vystoupil s projevy také někdejší ministr obrany Miroslav Vacek nebo poslankyně Marta Semelová. "Kapitalismus je příčinou válek. Z kdysi prosperujícího Československa zbyl rozkradený stát. Kdy se dočkáme omluvy za zločiny kapitalismu," uvedla poslankyně. Proslovy na pódiu s českou vlajkou a rudým praporem orámovala Píseň práce a Internacionála.

Několik komunistů s rudými prapory také olemovalo skupinu odpůrců, kteří na shromáždění přišli vyzbrojeni rovněž transparenty připomínajícími zločiny komunismu a hesly typu "Rudý zrůdy". Proti pódiu vyvěsili také vlajky EU a Izraele, kterou se jeden z komunistů pokusil sundat se slovy: "Prohráli jste, hovada izraelský". Na některých rudých praporech byly k vidění naopak se zkřížený srp a kladivo.

Po projevech skupina antikomunistů komunistické shromáždění opustila, postávala před vchodem ke Křižíkově fontáně.

U vchodu na Výstaviště už dopoledne rozbalili své pultíky sběrači podpisů na podporu opětovné kandidatury prezidenta Miloše Zemana na funkci hlavy státu.