Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do hloubětínského babyboxu v noci někdo odložil holčičku, dostala jméno Gira

Babybox
Babybox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Do babyboxu v pražském Hloubětíně krátce před půlnocí někdo odložil holčičku, dostala jméno Gita. Matka ji vybavila "rodným listem", respektive poznámkou, že se dítě narodilo 22:33.

Babybox v Hloubětíně je první, který byl v Česku instalován. Stalo se tak v červnu 2005. Gita je 25. děťátkem odloženým v hloubětínském babyboxu, informoval zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. Celkem bylo do babyboxů v ČR odloženo 153 dětí, z toho sedm letos.

Holčička měla pupečník převázaný modrou stužkou, byla oblečená a zabalená v dece.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky, kterých je po celém Česku už 70, mají i své kritiky. Tvrdí že, babyboxy odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte.

Témata:  BabyBox děti Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy