Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maturity v ohrožení? Školy dostaly nefungující CD s poslechem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Státní maturity dnes pokračovaly didaktickým testem z angličtiny, na některých školách ale nebyl průběh tak hladký, jak si studenti a učitelé představovali. Místo poslechové části se totiž dočkali jen hrobového ticha.

Součástí maturity z angličtiny je také poslechová část, na základě které musejí studenti zodpovědět příslušné otázky. Jenže na některých školách oficiální CD zkrátka nefungovalo. To už tak vystresovaným žákům na sebevědomí příliš nepřidalo.

Nejednalo se přitom o ojedinělý problém, komplikace hlásily školy po celé republice. "Náš učitel měl dvě cédéčka, jedno nefungovalo vůbec, druhé jen částečně," svěřila se jedna z maturantek z Prahy. Problém podle ní byl především s nastavením zvuku. "Hlasitost se měla nastavit pomocí instrukcí, které zazněly v češtině, anglická část ale byla výrazně tišší a učitel podle pokynů už nesměl nic upravovat," postěžovala si.

"Nejedná se o systémový problém, na vině mohou být nekvalitní nosiče, které přehrávače nedokážou spustit," vyjádřil se mluvčí CERMATu Jan Pohanka. Podle něj je ale společnost na takový problém připravená, školy si mohou poslechová cvičení stáhnout z webových stránek CERMATu.

To potvrdila i studentka ze Znojma, které také problémy s cédéčkem maturitu pořádně znepříjemnily. "CERMAT nám poslal mp3ky a muselo se to vypálit na CDčka," popsala, jak si s problémem poradili na jihu Moravy.

Součástí maturity z angličtiny je také slohová práce, tu si ale studenti odbyli už v pondělí. Nejprve měli informovat čtenáře školního časopisu o filmu, který viděli, v druhé části měli napsat omluvný dopis kamarádovi, kterého nestihnou vyzvednout na letišti.

Témata:  maturity Cermat školství

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy