Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká Ray Service a britská BAE Systems budou vyrábět minomety, zájem o ně má třeba Švédsko

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Praha - Česká společnost Ray Service a britská zbrojovka BAE Systems uzavřely smlouvu na dodávku komponentů pro samohybné minomety Mjölner, které chce do výzbroje švédská armáda..

Podíl Ray Service bude spočívat ve vývoji a výrobě kabelových svazků. "Naše rozsáhlé zkušenosti v oblasti projektování a výroby jsou zárukou toho, že jsme schopni dodat včas, v mezích rozpočtu a zároveň splnit požadavky obranného průmyslu," uvedl Jakub Gabriel, výkonný ředitel Ray Service.

Smlouva se společností Ray Service je dalším krokem v naplnění závazku BAE Systems spolupracovat s českými podniky v souvislosti s podporou chystaného tendru na obměnu zastaralého vozového parku bojových vozidel pěchoty řady BVP-2.

V roce 2016 společnost BAE Systems navázala partnerství s podnikem VOP CZ a dohodla se s ním na výrobě komponentů pro terénní vůz BvS10, který BAE Systems momentálně dodává rakouské armádě. Zakázku na dodávku 40 minometných systémů získala BAE Systems od švédského Úřadu pro vyzbrojování v prosinci 2016.

Společnost má zájem na dodávkách bojového vozidla pěchoty CV90 české armádě. Pokud si česká vláda CV90 vybere, firma BAE Systems hodlá pokračovat ve spolupráci s českými podniky na zajištění dalších aktuálních či budoucích bezpečnostních potřeb země, uvádí zpráva.

Témata:  BAE Systems Švédsko zbraně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy