Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar si pořídí bojové letouny Eurofighter Typhoon, utratí za ně miliardy

Eurofighter Typhoon, ilustrační fotografie
Eurofighter Typhoon, ilustrační fotografie
Foto: eurofighter.com **www.eurofighter.com**

Dauhá - Katar koupí od britské zbrojovky BAE Systems 24 bojových letounů Eurofighter Typhoon. Kontrakt za 6,8 miliardy eur (174 miliard Kč) dnes v Dauhá podepsali britský ministr obrany Gavin Williamson a jeho katarský protějšek Chálid Attíja

Letadla má Katar získat v roce 2022. Katar oznámil zájem o nákup britských letadel už v září. Jde o jeden z největších zbrojních kontraktů od chvíle, kdy se země v červnu dostala do izolace ze strany některých svých arabských sousedů.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty vyhlásily proti Kataru dopravní a obchodní blokádu. Dauhá pak dostalo ke splnění požadavky, například přerušení kontaktů s Íránem či zrušení turecké vojenské základny, kterou Katar hostí na svém území.

Začátkem prosince Katar uzavřel kontrakty v hodnotě přes deset miliard eur (256 miliard Kč) s francouzskými společnostmi Dassault Aviation a Airbus. Od nich má koupit minimálně 12 stíhacích letounů Rafale a 50 letadel A321.

Témata:  Katar BAE Systems Eurofighter Typhoon

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy