Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demise vlády: Sobotka to schytává ze všech stran. A co na to Babiš?

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznámil demisi vlády. Nejlepším řešením by podle vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) bylo, aby kabinet dovládl v demisi do řádných parlamentních voleb. Hrad se zatím vyjádřit nechce.

"Nerozumím tomu, pan premiér mě ještě včera (v pondělí) vyzýval, abych se zachoval jako chlap a on se zachoval jako zbabělec," řekl Babiš.

Dodal, že premiér podle něj poškodil práci všech ministrů a vlády. "Tu poškozoval vlastně kontinuálně od krajských voleb a nebyl schopen se rozhodnout. Pokud je přesvědčen o svých bludech, buď mě měl navrhnout na odvolání, nebo měl akceptovat, co jsem napsal," řekl s odkazem na svůj páteční dopis, ve kterém na žádost Sněmovny vysvětloval nesrovnalosti ve svých příjmech a v případu jednokorunových dluhopisů.

Poznamenal, že premiér podle něj jeho vyjádření ani nečetl a už ve čtvrtek měl jasno. "Vysvětlil jsem všechno, co bylo třeba, ale pan premiér tomu nemůže rozumět, nikdy nepracoval ve firmě a ekonomickým věcem nerozumí," dodal.

Sobotka podle Babiše svým krokem ohrožuje čerpání evropských fondů nebo navýšení platů například bezpečnostním složkám. "Takže paralyzuje všechny resorty, je to od něho absolutně nezodpovědné," řekl.

Ve středu při schůzce na Hradě zeptá prezidenta Miloše Zemana, jak bude situaci řešit. "Pan premiér je zbabělec, nechtěl se rozhodnout, tak to hodil na pana prezidenta," dodal.

Demise vlády pokládá ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec (ANO) za naprosto zbytečný, trochu až hysterický krok. "Nevím, z jakého důvodu premiér rozhoduje, že dává rezignaci vlády. Vláda mohla fungovat dál," uvedl Brabec. Kabinet byl podle něho stabilní. Sobotkovu prohlášení nerozumí ani první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, podle něho je výrazem "určité křeče v sociální demokracii".

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není Sobotka schopen nést svou zodpovědnost a rozhodování předává do rukou Zemana. "Z mého pohledu je to rozhodnutí sraba. On přeci dobře věděl o konfliktu zájmu svého ministra financí. On ten konflikt zájmů tři roky toleroval a posiloval moc svého ministra financí a když se mu to vymklo z rukou, tak místo aby to řešil, tak to vzdal," řekl Kalousek.

Předseda ODS Petr Fiala označil demisi celé vlády za výraz bezradnosti a alibismu. "Premiérovo rozhodnutí je pokračováním absurdního politického divadla, které tu v režii stávající vlády sledujeme už několik měsíců," uvedl. Je podle něj mimo jiné s podivem, jak chce Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami, a tedy i s Babišem, o nové vládě, v níž ale nemá současný ministr financí Babiš být.

Témata:  vláda Andrej Babiš Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:41

Biden představil izraelský plán pro Gazu. Hamás vyzval, aby ho přijal

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy