Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkův krok sleduje celý svět. Konec vlády prý způsobila "hořká rivalita" mezi premiérem a Babišem

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Londýn/Praha - O dění v české vládě informují na svých úvodních stranách servery prestižních novin jako jsou Frakfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, ale také německý rozhlas nebo televize. Politické krize v ČR si všimli i v Číně, píše o ní také BBC či agentura Bloomberg.

Za překvapivý považuje německá veřejnoprávní televize ARD krok českého premiéra Bohuslava Sobotky, který se rozhodl podat demisi. "Na konci roku 2012 koupil Babiš od své vlastní firmy dluhopisy osvobozené od daní. Stalo se to krátce před změnou zákona, který měl tuto 'daňovou díru' uzavřít. Kritici vidí ve využití dluhopisů v nominální hodnotě jedné koruny, kterých byly miliony, zneužití systému," vysvětluje začátek celé kauzy zpravodajský server ARD Tagesschau.

Server Frakfurter Allgemeine Zeitung připomíná, že Česko čekají na podzim volby, a klade si otázku, jestli je Sobotkův krok šachovým tahem, který s nimi souvisí. Rozhlasová stanice Deutschlandfunk zase podotýká, že strana jednoho z nejbohatších Čechů Babiše je jasným favoritem hlasování o budoucím parlamentu.

AP rovněž píše o Sobotkově poukazu na podezření, že se Babiš v minulosti dopustil daňových machinací, a také o pochybnostech o způsobu nabytí majetku miliardáře, který je někdy označován za "českého Berlusconiho".

"S tím nikdo nepočítal. Český premiér Bohuslav Sobotka hází ručník šest měsíců před řádnými parlamentními volbami. Důvodem je mohutný spor s ministrem financí Andrejem Babišem," píše DPA.

Podle DPA "šedý" předseda vlády Sobotka, pro nějž bylo těžké prosadit se ve veřejné debatě, ukázal překvapivým oznámením demise rozhodnost. Sobotka a Babiš jsou podle německé agentury od základu rozdílné osobnosti. DPA připomíná také komplikovaný vztah premiéra s prezidentem Milošem Zemanem i "pozitivní a konstruktivní vztah", který má údajně Sobotka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, "navzdory protichůdným názorům na uprchlickou krizi".

Reuters cituje Sobotkovo vysvětlení, že demise má umožnit buď nové uspořádání kabinetu bez Babiše nebo povede k předčasným volbám. Reuters zvlášť přinesl také rychlou zprávu o tom, že český prezident Miloš Zeman k oznámené demisi nemá bezprostřední komentář.

Zpráva o demisi české vládě neunikla ani pozornosti oficiální čínské tiskové agentury Nová Čína. Také ona informuje, že premiér Sobotka oznámil demisi po sporu s vicepremiérem a ministrem financí Babišem.

Zpravodaj britské stanice BBC v Praze upozornil, že Česko vedla přes tři roky více méně stabilní koaliční vláda pod vedením "mírného" premiéra Sobotky. Příčinou konce kabinetu podle něj byla "hořká rivalita" mezi Sobotkou a Babišem. Zpravodaj rovněž připomíná, že pár měsíců před volbami hnutí ANO ministra financí dominuje předvolebním průzkumům a Sobotkova "hra s ohněm" bude mnohými vnímána jako předvolební taktika.

Za "nečekané" označila Sobotkovo rozhodnutí "torpédovat svou vlastní vládu" také agentura Bloomberg, podle které je nestabilita vlád pro Česko charakteristická. Česko přihlíželo "vzestupu a pádu šesti kabinetů v posledních deseti letech", uvedla agentura. Zároveň připomněla, že Sobotkův kabinet byl nejdéle sloužícím za posledních 15 let a na kontě má řadu úspěchů včetně obnovení hospodářského růstu či nejnižší nezaměstnanosti v EU.

Témata:  vláda média Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy