Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO reaguje na demisi vlády: Je to výraz určité křeče v sociální demokracii, míní Faltýnek

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Rozhodnutí o demisi vlády je nezodpovědné, myslí si hnutí ANO. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle ministra životního prostředí Richarda Brabce svým rozhodnutím přehodil odpovědnost na prezidenta Miloše Zemana.

Hnutí ANO považuje premiérovo rozhodnutí za nezodpovědné. Podle Brabce jde o za naprosto zbytečný, trochu až hysterický krok. „Nevím, z jakého důvodu premiér rozhoduje, že dává rezignaci vlády. Vláda mohla fungovat dál," uvedl Brabec, podle kterého byl kabinet stabilní.

Novinářům na tiskové konferenci řekl, že Sobotkovo rozhodnutí považuje za nezodpovědné, protože ohrozí stabilitu země a mohlo by poškodit její pověst u investorů. Kabinet podle něj fungoval i přes spory mezi Sobotkou a Babišem. „To, že tam byly nějaké konflikty, to by nikdy nemělo být záminkou pro demisi vlády," dodal.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek prohlásil, že na případné předčasné volby je hnutí připraveno. Sobotkovu prohlášení prý nerozumí, podle něho je výrazem „určité křeče v sociální demokracii". Záležitosti kolem pochyb o podnikání předsedy ANO a ministra financí Andreje Babiše pokládá Faltýnek za účelovou kampaň.

Faltýnek si podle svých slov umí představit, že by koalice dokázala fungovat do řádných říjnových voleb. „Já si umím představit, že tato vláda dovládne a splníme svůj program a sliby, které jsme dali voličům," dodal Faltýnek s tím, že o situaci dnes večer bude jednat s předsedou hnutí Babišem.

Sám Andrej Babiš serveru iDnes.cz řekl, že by pověření k sestavení vlády, která by vedla zemi do voleb, nepřijal.

Podle europoslankyně ANO Martiny Dlabajové není premiérovo rozhodnutí řešením a jen destabilizuje zemi v předvolebním období. „K demisi vlády nevidím důvod, zvláště když jde o vládu úspěšnou," řekla. Eurokomisařce Věře Jourové (ANO) je konce Sobotkova kabinetu osobně líto. „V té vládě jsem začínala. Byla v tom naděje, snaha o rozumný konsensus a řekla bych i silný étos," řekla Jourová, která ministryní pro místní rozvoj za ANO.

Témata:  vláda Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Richard Brabec demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy