Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotkova vláda v demisi: Nastat může několik scénářů, hlavní roli hraje Zeman

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci oznámil, že vláda podá demisi. Existuje několik scénářů, které teď mohou nastat. Řešením mohou být předčasné volby i úřednická vláda.

Premiér Bohuslav Sobotka na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že jeho vláda (ČSSD, ANO a KDU-ČSL) podá demisi. Důvodem má být neobjasněné podnikání jednoho z ministrů, Andreje Babiše. Sobotka podá demisi vlády do rukou prezidenta Miloše Zemana. 

Jak bude česká politická situace vypadat po demisi vlády? Karty má teď v rukou prezident Zeman.

1. Vláda v demisi dovládne do voleb

Prezident Miloš Zeman akceptuje demisi vlády Bohuslava Sobotky, ale nikoho nejmenuje sestavením nové vlády, ani nevyhlásí předčasné volby. Tato varianta se zdá být jednou z nejpravděpodobnějších. Ekonomická kondice země je v dobrém stavu a volby budou už na podzim, nač tedy spěchat.

2. Zeman vyhlásí předčasné volby

Že by prezident vyhlásil předčasné volby už teď, není příliš pravděpodobné. V praxi by tím však překazil plány většině stran, které mnohdy nemají hotový ani volební program. Volby by pomohly Andrej Babišovi, kvůli kterému podává vláda demisi. Jeho hnutí ANO by dle průzkumů jasně vyhrálo.

3. Zeman někoho pověří sestavením vlády

Prezident může pověřit v podstatě kohokoliv, nejpravděpodobnějším scénářem by zřejmě bylo pověření někoho, kdo je členem stávající koalice. Mohl by to být i Andrej Babiše, otázkou však zůstává, které strany by se s ním dokázaly dohodnout. Koaliční strana taktéž může prezidentovi navrhnout někoho, kdo by byl schopen vládu sestavit. Tento scénář není pravděpodobný, záleží, zda probíhala nějaká jednání mezi premiérem a dalšími stranami ještě před tím, než dnes demisi oznámil.

4. Zeman si najmenuje úřednickou vládu

Prezident může pověřit nezávislou osobnost sestavením tzv. úřednické vlády. V praxi však opět může jmenovat kohokoliv, i politiky. Úřední charakter vlády se všeobecně posuzuje podle toho, zda je jejím premiérem politik, nebo úředník. Je otázkou, zda by vláda získala důvěru v Parlamentu, vzpomeňme na Rusnokovu vládu, která vládla přes půl roku bez mandátu.

Témata:  volby Bohuslav Sobotka Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy