Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚS odmítl stížnost proti verdiktu souvisejícímu s metrem D

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Prahy proti verdiktu, jímž justice zrušila změnu územního plánu zpřesňující koridor plánovaného metra D. ČTK to dnes zjistila z webové databáze. Správní úsek Městského soud v Praze změnu zrušil v červenci 2015, loni Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost města.

Justice podle ústavní stížnosti postupovala formalisticky. ÚS ale verdikt potvrdil, zdůraznil význam a široký dopad územního plánování i důležitost právních předpisů, které proces upravují. Úkolem soudů je dohlížet na jejich dodržování.

"To je důležitou povinností správních soudů a rozhodně je za takovýto postup nelze shledávat jako přepjaté formalisty, zasahující do práva na samosprávu. Naopak správní soudy jsou povinny při soudní kontrole chránit veřejná subjektivní práva osob i veřejné zájmy, které mohou být nezákonnými postupy při územním plánování dotčeny," stojí v usnesení.

Zrušená změna územního plánu se týkala pozemků v okolí Thomayerovy nemocnice v Krči a pozemků mezi budoucími stanicemi Nové Dvory a Písnice. Změna tam umožňovala budovat metro na pozemcích do té doby vedených jako územní rezerva.

Soud změnu územního plánu zrušil proto, že magistrátní odbor životního prostředí v dokumentaci nevysvětlil, proč nepožadoval vypracovat posudek SEA o vlivu koncepcí staveb na životní prostředí.

Metro D spojí centrum s jižní částí města. Vyjde podle odhadů na 50 miliard korun. Jezdit v něm budou automatizované soupravy bez řidiče.

Stavba metra D začne v úseku z Pankráce na Olbrachtovu, kde je nejsnazší získat potřebné pozemky. Město má totiž potíže s výkupy zejména v Krči. S vlastníky dlouho vyjednávalo o dohodě, která umožní Praze stavět metro, vlastníkům zase uskutečnit developerské projekty.

Témata:  Ústavní soud ČR Praha metro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy