Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda odmítla obnovit dětské praktiky jako obor vzdělávání

Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Martin Stropnický a Jiří Havlíček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční ODS neuspěla u vlády s návrhem na obnovu praktického lékařství pro děti a dorost jako základního oboru specializačního vzdělávání. Kabinet zaujal neutrální stanovisko k poslaneckému návrhu, který počítá se zavedením celkového přehledu povinností podnikatelů.

"Od jednotného specializačního vzdělávání v oboru pediatrie vláda očekává rozšíření okruhu plně způsobilých lékařů, kteří se v případě zájmu budou moci stát tímto registrujícím poskytovatelem zdravotních služeb, a budou tak zajišťovat kvalitní ambulantní péči o děti," stálo v podkladech pro ministry.

ODS předlohou reagovala na nedávno schválenou novelu o vzdělávání lékařů, jež obory opět spojí. Podle občanských demokratů k tomu není důvod. "Péče o děti v primární péči se významně liší od léčby, která probíhá na lůžkových odděleních nemocnic a klinik," uvedli předkladatelé v čele s Bohuslavem Svobodou v důvodové zprávě. Samostatný obor dětský praktik podle nich odpovídá potřebám soustavy péče, jež klade důraz na primární péči a prevenci.

O praktickém lékařství pro děti a dorost propukla mezi poslanci při projednávání minulé novely debata. Kritici zrušení samostatného oboru tvrdili, že změna není dostatečně zdůvodněná a že současný stav je funkční. Jejich oponenti zase poukazovali na to, že norma praktické lékaře pro děti a dorost nezruší, jen budou mít společný obor s pediatry. Jde v tomto směru hlavně o prostupnost mezi ambulancemi a nemocnicemi.

V návrhu ODS by prostupnost zajistil kvalifikační kurz. Podle vládních legislativců se tím dostává do rozporu s evropskou směrnicí, která vyžaduje diplom o specializaci. Rozhodnutí o novele bude na zákonodárcích. Předkladatelé chtějí, aby ji Sněmovna schválila zrychleně už v úvodním kole.

Vláda zaujala neutrální stanovisko k návrhu, který počítá se zavedením celkového přehledu povinností podnikatelů. Vládní legislativci zřízení soupisu povinností podnikatelů, které musejí plnit podle českých právních předpisů, přitom označili za neústavní, protože porušuje princip rovnosti před zákonem. Přehled má vést v elektronické podobě Hospodářská komora.

"Předložený návrh zákona neodůvodněně zvýhodňuje vybranou skupinu adresátů právních norem tím, že jí poskytuje komfortnější přístup k jejím právním povinnostem," stálo v podkladech pro ministry. Diskriminační přístup zdůrazňuje podle vládních právníků i ustanovení, podle kterého by podnikatel nemohl dostat sankci za porušení povinnosti, pokud by nebyla uvedena v nově navrhované samostatné příloze právního předpisu.

Vládní legislativci navrhli kabinetu, aby k předloze přijal záporné stanovisko. Postoj byl nakonec neutrální zřejmě kvůli tomu, že ji podepsali například ministr financí Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák. O novele zákona o Hospodářské komoře budou rozhodovat zákonodárci. Je pravděpodobné, že do podzimních voleb ji projednat nestihnou.

Témata:  vláda ODS podnikatelé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy