Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentská kancelář loni nevyčerpala rozpočet

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Mediafax

Praha - Prezidentská kancelář loni utratila ze státního rozpočtu méně peněz, než kolik měla k dispozici. Z celkových 560 milionů korun vynaložila 389 milionů, tedy něco přes dvě třetiny. Důvodem byly především nižší výdaje na investice. Vyplývá to z údajů ve státním závěrečném účtu. Dnes se hospodařením Hradu zabýval sněmovní rozpočtový výbor a s údaji v závěrečném účtu kapitoly Kanceláře prezidenta republiky vyslovil souhlas a doporučil Sněmovně, aby je schválila.

Schválený státní rozpočet přidělil kanceláři původně 459 milionů korun. Během roku tato suma vzrostla hlavně o dodatečné peníze na investice na konečných 560 milionů. Kancelář měla původně na investice 157 milionů korun, během roku ale dostala navíc z rozpočtu ministerstva obrany 100 milionů korun.

Dodatečné peníze byly určeny hlavně na opatření související s ochranou a ostrahou Pražského hradu. Kvůli délce výběrových řízení se ale část investic přesunula do letošního roku.

Pražský hrad loni v srpnu zavedl kontroly, při kterých návštěvníci musí ukázat zavazadla a někteří podstoupit osobní prohlídku. Před Hradem se kvůli tomu někdy tvoří fronty, organizace kontrol a jejich účinnost se proto staly terčem kritiky. Od letošního dubna procházejí návštěvníci dřevěnými přístřešky, prostornějšími, než které tam stály předtím.

Vedení Pražského hradu také plánuje obměnit technické vybavení, které policisté používají ke kontrolám. Dostat by měli nové bezpečnostní rámy i další technické vybavení, které bezpečnostní kontroly zjednoduší.

Hrad kromě toho loni pokračoval v investicích do obory v Lánech, například na rekonstrukci cest nebo na úpravy svahů kolem vodní nádrže Klíčava. V pracích na zpevnění svahů kolem Klíčavy se bude pokračovat i letos.

Témata:  Pražský Hrad prezident ČR Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy