Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD ani Zeman úřednickou vládu nechtějí

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD nechce úřednickou vládu a prezident Miloš Zeman se v tom s ní shoduje. Po jednání se Zemanem to dnes novinářům řekl první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

Podle něj Bohuslav Sobotka (ČSSD) také nelpí na funkci premiéra, pokud by jeho osoba měla být překážkou pro vznik nové vlády. Pro ČSSD je ale zásadní, aby v novém kabinetu nebyl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"My jsme se shodli na jedné věci oba dva, v zásadě na tom, že nepreferujeme úřednickou vládu. To znamená, pan prezident bude hledat podle všeho politické řešení, které bude mít většinu v Poslanecké sněmovně. To je to, co z toho dedukuji," řekl Chovanec. Domnívá se také, že Zeman ve čtvrtek přijme Sobotkovu demisi, prezident to nicméně v jejich rozhovoru přímo neřekl.

"Pan premiér jasně říká, že nelpí na své funkci a že pokud by jeho jméno bylo překážkou pro další funkční dohodu - s tím, že ovšem řekl, že ta vláda musí být bez Andreje Babiše - tak že na té funkci nelpí," řekl Chovanec. O tom, že by Sobotka zvažoval rezignaci na předsedu ČSSD, neslyšel a premiéra by od takového kroku zrazoval.

Témata:  Milan Chovanec vláda Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy