Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Usnula jsem při kojení, tvrdila žena. Soud jí neuvěřil za vraždu novorozence si odsedí 16 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomoouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil 16 let vězení pro ženu, která před třemi roky na přerovské ubytovně zavraždila novorozence. Znalci možnost náhodného udušení dítěte prakticky vyloučili s tím, že se s tím za svou dlouholetou praxi nesetkali.

Tragédie se odehrála v říjnu 2014 v přerovské ubytovně. Podle rozsudku žena chlapci zakryla dýchací cesty v úmyslu jej usmrtit.

"Úmyslně jsem jeho smrt nezpůsobila. Prostě jsem upadla do tvrdého spánku, hlavičku měl u prsu a asi nemohl dýchat," řekla policistům nezaměstnaná čtyřnásobná matka. Vzbudila se prý ve chvíli, kdy bylo dítě již promodralé a oživit se jí ho už nepodařilo. Šla proto spát, aby prý nespáchala sebevraždu. Když se vzbudila, donesla mrtvolku dítěte na vrátnici. Záchranáři se jej snažili ještě resuscitovat, ale už marně.

Krajský soud obžalovanou původně osvobodil, za vraždu jí potrestal až po vrácení případu odvolacím soudem.

Podle Vrchního soudu v Olomouci o vině není pochyb. "Verze prezentovaná obžalovanou, že tedy došlo k udušení nedbalostním jednáním při kojení, je vyvrácena," uvedl předseda senátu Milan Kaderka. Poukázal i na to, že poté, co žena zjistila, že dítě nežije, odložila ho do postýlky a šla spát.

"Neodpovídá to běžnému standardu jednání matky. Adekvátní reakcí by bylo to, že se by se snažila přivolat pomoc," doplnil předseda senátu. Trest je podle něj spíše mírný, rozhodně ne nepřiměřený, dodal soudce.

Žena podle odborníků jedná s chladným kalkulem. Experti ve svých posudcích poukázali také na na to, že často lže, neměla cit ke svým dětem, s jejichž přítomností ve svém životě prý nepočítala.

Ženě podobným způsobem zemřeli v minulosti už dva chlapci. První v roce 2009 na Slovensku, druhý v roce 2011 v Přerově. Kriminalisté se zabývali i těmito úmrtími, za předchozí smrt dětí však stíhaná nebyla.

Témata:  vražda děti Přerov soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy