Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V obchodním řetězci Makro se objevil životu nebezpečný sýr

Sýry, ilustrační fotografie
Sýry, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu francouzský sýr Roquefort. Obsahoval totiž bakterii Escherichia coli, která produkuje nebezpečné Shigatoxiny. Výrobek v České republice distribuoval řetězec Makro.

Informaci o přítomnosti sýra na společném unijním trhu obdržela SVS z Francie prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Na základě šetření u francouzského výrobce bylo zjištěno, že výrobek byl distribuován v týdnu od 17. do 24. března 2016 do řetězce Makro a následně také do řetězce Metro na Slovensko.

Vzhledem k tomu, že datum minimální trvanlivosti (DMT) ještě nevypršelo a výrobek může být na trhu, nařídila SVS stažení nebezpečného produktu z tržní sítě. V rámci šarže bylo distribuováno celkem 24 kilogramů sýra. Státní veterinární správa doporučuje těm, kteří si výrobek zakoupili, aby ho v žádném případě nekonzumovali a vrátili ho v místě prodeje.

"Některé Shigatoxiny mohou způsobit závažný krvavý průjem, který může v některých případech vyústit v akutní selhání ledvin vyžadující intenzivní péči," varuje Petr Pejchal tiskový mluvčí SVS.

Nelze také vyloučit, že výrobek – původně v obchodní úpravě na „půlkola" o váze 600 g – mohl být v některých případech nabízen dál konečným spotřebitelům menšími prodejnami, např. formou pultového prodeje.

Identifikace výrobku:

Výrobek: Roquefort 600 g Vernières (TRANCHE 1/2 LUNE 600 GR X4VERT)

Šarže: 151.032

DMT:25. 6. 2016

Balení: 600 g

Výrobce: Vernières Frères, Lauras, 12250 - Roquefort-sur-Soulzon, Francie, Fr 12 203 037 CE

Témata:  státní veterinární správa potraviny zdraví

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy