Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První česká generálka? Někteří poslanci jmenování Šmerdové zpochybňují

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Někteří poslanci pochybují o návrhu na povýšení plukovnice Lenky Šmerdové do generálské hodnosti. Šmerdová podle Jany Černochové (ODS) zřejmě nesplňuje zákonné podmínky, za vhodný nepokládá návrh ani Bohuslav Chalupa (ANO). Náčelník generálního štábu Josef Bečvář za nominací Šmerdové do generálské hodnosti stojí.

Černochová na dnešní schůzi sněmovního branného výboru uvedla, že Šmerdová neabsolvovala kurz generálního štábu ve Vyškově nebo kurz podobný, a vedení armády ji nominací poškodilo. "V armádě jste ji odepsali. Jde o mužské prostředí, které je nekompromisní," řekla poslankyně.

Chalupa sice rozumí politickému významu nominace, z návrhu na jmenování první generálky v Česku prý ale nadšený také není. "Vojenská veřejnost tento krok vnímá velmi s pochybami. Chápu, že jde o politický signál, ale nepřipadá mi vhodný," uvedl.

"Nemyslím, že je to špatný návrh," oponoval Bečvář, podle kterého Šmerdová studuje kurz generálního štábu v současné době. Připomněl, že v armádě působí zhruba 3000 žen, což představuje podíl asi 13 procent. "Proč by mezi 28 generály neměla být jedna žena?" tázal se Bečvář.

Návrh musí stvrdit prezident Miloš Zeman, nové generály jmenuje v pondělí u příležitosti oslav konce druhé světové války v Evropě. "Nevím, zda prezident dekret podepíše," poznamenal Bečvář. Podle Černochové by to dělat neměl. Náčelník generálního štábu podotkl, že pokud prezident podepíše všechny návrhy, bude to poprvé, co budou generálská místa v armádě obsazena generály.

Černochovou i Chalupu mrzí, že se jmenování do generálské hodnosti opět nedočká ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun. "Považuji to za velkou chybu," řekl Chalupa. Černochová v této souvislosti mluvila o mezinárodní ostudě.

Šmerdová zahájila v roce 1996 kariéru v personalistice. Po roce 2001 stála u zrodu profesionalizace ozbrojených sil. Postupně zastávala funkci vedoucí oddělení rekrutací a výběru a posléze náčelnice odboru náboru. Problematice se věnuje doposud. V prosinci 2008 byla jmenována do hodnosti plukovnice.

Témata:  Armáda České Republiky Jana Černochová Josef Bečvář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy