reklama

"V podkladu se praví, že s výjimkou jednoho komentáře k ústavě, který byl publikován, drtivá většina ústavních právníků se shoduje na tom, že demise předsedy vlády znamená demisi celé vlády," uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Také místopředseda Sněmovny a předseda KSČM Vojtěch Filip souhlasí s tím, že demise premiéra znamená demisi celé vlády, výklad ústavy je podle něho jednoznačný. "Je to demise celé vlády, protože nikdo jiný než předseda vlády není odpovědný za to, jestli ten nebo onen ministr zůstane členem vlády," sdělil.

K takovému výkladu se kloní i šéf opozičního klubu TOP 09 a Starostů Michal Kučera. "Výklad a tradice naší ústavnosti jasně nahrává tomu, že když se jedná o demisi, je to demise celé vlády, nikoli premiéra země," míní místopředsedkyně frakce ODS Jana Černochová.

"My bychom výklad nechali na panu prezidentovi, je to jeho kompetence," poznamenal k záležitosti předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Podle šéfa frakce Úsvitu Marka Černocha sice existují nějaké ústavní zvyklosti, ale Zeman už několikrát, že dokáže rozhodnout jinak, než se očekává. "Takže možná nás ještě čeká nějaké překvapení," uvedl.