reklama

Podle agentury AP prezident předsedu vlády "šokoval", když přijal jeho demisi, aniž ji Sobotka podal. Rakouská agentura APA napsala, že se Zeman se Sobotkou "hádali před běžícími kamerami".

Podle agentury DPA Zeman Sobotku poté, co premiér oznámil, že demisi podá až v polovině května, napomenul, aby tak učinil co nejdříve. Prezident premiéra rovněž vyzval, aby už vláda nepodnikala žádná strategická rozhodnutí. "Zjevně rozladěn" pak tiskovou konferenci opustil, napsala německá agentura.

Prezident a premiér se pustili "do slovní přestřelky před běžícími kamerami", uvedla rakouská APA. Sobotka uvedl, že ceremonie, kterou Hrad připravil, nebyla nutná, což podle agentury Zemana překvapilo.

Když si vzal premiér na závěr konference opět slovo "opustil někdejší Sobotkův spolustraník demonstrativně sál". APA rovněž připomněla, že další vývoj vládní krize je hlavně v Zemanových rukou.

O setkání na Hradě informovala také agentura AP, podle které prezident premiéra "šokoval", když mu poděkoval za práci vlády a přijal demisi, kterou ale Sobotka formálně nepodal. Premiér byl po Zemanově řeči "viditelně otřesen".

Všechny agentury světové veřejnosti vysvětlují důvody, proč se premiér Sobotka rozhodl podat demisi. APA také připomíná, že "protestní hnutí" ANO miliardáře Andreje Babiše, jehož osoba je jádrem sporu, má výraznou šanci příští parlamentní volby vyhrát.